Mer än en miljon bilar byter ägare om året. En del köp blir lyckade, andra rena katastrofen. Här får du råd för att slippa bli överkörd. Liten och smidig? Snabb och tuff? Miljövänlig och ekonomisk? Eller stor nog att svälja både barn, hund och svärmor? Att bestämma sig för en viss bilmodell är inte alltid helt lätt. Att dessutom köpa en begagnad bil är närapå en hel vetenskap. Vi hjälper dig att få koll.
Viktigaste sakerna att tänka på!
Att du kollar bilens identitet – är bilen den som den utges för att vara. Att du kollar ägarens identitet – att säljaren verkligen äger bilen. Att bilen inte är leasad eller att ägaren inte har några lån på bilen. Kolla därför via sms-tjänsten eller Transportstyrelsens kundtjänst att bilen inte är leasad eller köpt på kredit med så kallat förbehåll om återtagande. Annars finns risken att du övertar den tidigare ägarens skulder! Begär även att få se kvitto på att ägaren har betalt bilen till fullo.
Något annat?
Ja se till att ha god tid på dig, stressa inte. Bli misstänksam om säljaren vill få affären snabbt överstökad och kanske till och med prutar själv. Betala aldrig i förskott. Ingå aldrig några muntliga överenskommelser utan se till att allt finns nedskrivet. Ställ frågor, till exempel: Varför säljs bilen? Har den varit med om någon krock? Undersök bilens kondition i dagsljus – och se upp för doftgranar som döljer avgaslukt!
Köpa privat eller av en bilhandlare?
Fördelen med att köpa privat är förhoppningsvis att priset är lägre. Nackdelen är att du själv måste undersöka eller låta testa bilen på din egen eller säljarens bekostnad. Fördelen med en bilhandlare är att bilen är varudeklarerad och att du kan lämna din gamla bil i inbyte. Nackdelen är förstås att bilhandlaren ska tjäna på affären. Bäst är att köpa din begagnade bil av någon som du vet går att lita på.