Aktiebolaget Volvo är moderbolag för Volvokoncernen – även Volvo Group – är en tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, marina och industriella drivsystem. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster. Volvo har cirka 110 000 anställda med produktion i 19 länder och försäljning på omkring 190 marknader. Volvoaktien är noterad på Stockholmsbörsen. 1999 sålde Volvo bilavdelningen Volvo Personvagnar till amerikanska Ford Motor Company som 2010 sålde det vidare till kinesiska Geely. Huvudkontoret för AB Volvo ligger i Torslanda i Göteborg.
AB Volvo ombildades 1926 som ett dotterbolag inom SKF med Assar Gabrielsson som vd (1 januari) och Gustaf Larson som vice vd och teknisk chef. De hade redan sedan 1924 tillsammans arbetat med planeringen och konstruktionen av den första Volvobilen Volvo ÖV 4, och lyckades i augusti 1926 övertyga ledningen inom SKF, där Assar Gabrielsson var försäljningschef, att tillverkning av bilar skulle kunna bli en lönsam verksamhet och gynna den egna utvecklingen och försäljningen av kullager. AB Volvo var då ett vilande bolag som inregistrerats av SKF redan 5 maj 1915 med dåvarande reklamchefen Björn Prytz som idégivare, med avsikt att användas som ett separat bolag och varumärke för i första hand en speciell serie av kullager avsedd för den amerikanska fordonsmarknaden, men detta skrinlades tidigt. Första bilen rullade ut ur fabriken 14 April 1927 strax efter tio.
Namnet Volvo är latin och betyder bland annat ”jag rullar”. AB Delmar & Co Patentbyrå lämnade – som ombud för Aktiebolaget Volvo – den 11 maj 1915 in en ansökan om registrering till Patentverket av varumärket ”Volvo”: ”Märket torde registreras för lager, särskildt kullager och rullager, maskiner, transmissioner, automobiler, velocipeder, järnvägsmaterial, transportanordningar och transportmedel av alla slag samt delar och tillbehör till nämnda varuslag, och göres anspråk på ordet VOLVO såsom en för nämnda varuslag särskilt uppfunnen benämning.” Namnet fick därefter vila fram till 1926.
Namnet ansågs vara bra för ett kullager, men skulle även passa bra för en automobil och varumärket ”Volvo” var redan skyddat även för ”automobiler” genom att det ingick i den ursprungliga varumärkesförteckningen för ordet Volvo vid ansökan 1915. Namnet ”dammades nu av” för att användas till den planerade biltillverkningen.
Troligen är Volvo ensamma om att ha tre varumärkessymboler, vilka använts i reklam- och designsammanhang allt sedan den första bilen producerades 1927. I början kallades den för ”den svenska bilen”. Symbolen för järn – Järnmärket eller Marstecknet – knöt an till det svenska stålet och den svenska järnhanteringen. I mitten på kylaren placerades den, men för att kunna göra det, monterades en plåtlist diagonalt över kylaren. Också denna växte till en stark symbol för Volvo och deras produkter. Ytterligare en symbol för Volvo är texten ”VOLVO”, i typsnittet Egyptienne. År 2006 blev järnmärket gemensam logotyp för AB Volvo och Volvo Personvagnar i deras kommunikation av varumärket Volvo.
Bolaget startade upp tillverkningen på hösten 1926 i fabrikslokaler på Hisingen, som tidigare ägts av Nordiska kullagerfabriken AB som gått i konkurs och köpts in på en exekutiv auktion av SKF i december 1925. SKF stöttade dessutom satsningen initialt med ett aktiekapital av 200 000 kronor samt en rörelsekredit på 1 miljon kronor.[8] Den första serietillverkade bilen, med modellbeteckningen Volvo ÖV4 rullade ut ur fabriken den 14 april 1927, detta blev det officiella datumet för Volvos grundande. Redan innan biltillverkningen startade hade Gabrielsson och Larsson planerat för en lastbilstillverkning. Den första ritningen med beteckningen ”lastvagn” är daterad 4 december 1926 och ritades av Volvos första tjänsteman Henry Westerberg.
Volvos affärsidé, som den formulerades redan från starten:
Att tillverka och sälja automobiler i Sverige och på export
Att huvudparten av alla väsentliga komponenter i Volvos bilar skulle vara konstruerade och ritade av egna tekniker
Att försäljningen av bolagets produkter skulle ske genom fristående återförsäljare